K-PSOSW nr 1
im. L.Braille'a
w Bydgoszczy

Wyszukiwarka

E-dziennik

Uczniowie z klasy 2a ZSZ zajęli III. miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym dla szkól gastronomicznych o Puchar „Złotej Kurki”. W czasie 60 minut uczestnicy mieli przygotować 1 danie główne w 6 jednakowych porcjach, składające się z rostbefu wołowego, pieprznika jadalnego, skorzonery oraz ziół i kwiatów jadalnych.

W konkursie wzięło udział 11 dwuosobowych zespołów z całej Polski. „Jest to niebywały sukces. Pierwszy raz osoba niewidoma stanęła na podium ogólnopolskiego konkursu kulinarnego. Jesteśmy z nich dumni i życzymy kolejnych sukcesów!!!” mówi Krzysztof Olejnik, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych.
Organizatorem wydarzenia był Vistula Hotel Świecie i Bonduelle Polska, patronami: Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Stowarzyszenie Kucharzy Kujaw i Pomorza oraz Slow Food. Patronem medialnym wydarzenia byli m.in.: Poradnik Restauratora i Radio PiK.
Konkurs odbył się w dniu 7 października 2015r.
Więcej zdjęć znajdziecie na facebooku.
(JK/KO)