W czwartek 23 maja 2024 roku zrealizowaliśmy czwarty odcinek cyklu „Regiony Polski – Wielkopolska”. W zajęciach udział wzięli uczniowie BS I oraz 7 klas SP.
Spotkanie miało na celu poznanie geografii, historii i kulinariów ziemi wielkopolskiej. W części poświęconej geografii regionu zaprezentowano jego położenie w dorzeczu Noteci i Warty, ukształtowanie terenu oraz najcenniejsze przyrodniczo obszary.
W części poświęconej historii przedstawiono dzieje Wielkopolski – „Kolebki” Państwa Polskiego. Na deser uczestnicy spotkania mieli okazję do zapoznania się z regionalnymi potrawami z „Pyrlandii”. Serwowane były pyry z gzikiem, szagówki z okrasą oraz rogale świętomarcińskie.
Dziękujemy młodzieży za liczny udział w spotkaniu. Zapraszamy na kolejny odcinek „Regionów Polski”. Tym razem będzie to Małopolska.
Maciej Basiński, Michał Frąszczak, Krzysztof Olejnik