K-PSOSW nr 1
im. L.Braille'a
w Bydgoszczy

Wyszukiwarka

E-dziennik

Nasze dwuletnie starania uzyskały bardzo pozytywną opinię koordynator wojewódzkiej p. Doroty Andrzejewskiej. Liczne konsultacje i spotkania zaowocowały ustaleniem celu na rok 2018/2019. Jest to otrzymanie w czerwcu 2019 r Certyfikatu Wojewódzkiego Szkoły Promującej Zdrowie. Nadal w centrum naszego zainteresowania są nieodpowiednie nawyki żywieniowe oraz brak odpowiednich wzorów spędzania czasu wolnego przez uczniów. Zespół powołany w celu uzyskania certyfikatu pracuje w niezmienionym składzie, a podejmowane działania mają na celu wyeliminowanie w/w problemów.
Ze względu na długotrwałą nieobecność Emilii Biegańskiej, zastąpi ją Małgorzata Wiśniewska- Łowigus. W zespole Szkoły Promującej Zdrowie będzie koordynowała pracę LO i TM. 

Zdrowo na Drzwiach Otwartych Szkoły.

Na tegorocznych gości na Drzwiach Otwartych Szkoły czekał zdrowy, pożywny i bogaty w witaminy poczęstunek. Nasi młodzi kucharze przygotowali szpinakowe babeczki z granatem, owsiane muffinki i owocowe musy. Przybyli mogli również skosztować świeżo wyciskanych soków owocowo- warzywnych z miętą i innymi ziołami. Wszyscy byli pod wrażeniem zalet naszego poczęstunku.
Autor: M.Majchrzak


Wiosna na talerzu.
Kolejna edycja konkursu „Master Chef Braille’a” była inspirowana pierwszym dniem wiosny. Było witaminowo, kolorowo i bardzo zdrowo. Uczestnicy przygotowali fantastyczne dania konkursowe, a jury miało wielki kłopot z wydaniem werdyktu. Królowały oczywiście warzywa w różnych wydaniach, świeże, gotowane, pieczone. Nie zapomniano o dodatkach jak czarny ryż, kiełki, a nawet kwiaty.
Autor :M.Majchrzak.


Odporność pochodzi z brzucha.
16.03.19 r uczestniczyliśmy w konferencji nt immunologii.
Za naszą odporność, jak mówi Oskar Kaczmarek, lekarz i znany w Polsce orędownik zdrowych jelit, odpowiedzialne są w pierwszej kolejności właśnie jelita. A szczególnie ich mikrobiota, czyli rzesze bakterii, które je zamieszkują. Jeśli więc chcemy dbać o odporność, z pewnością musimy zadbać najpierw o właściwą, zbilansowaną dietę. Musi zawierać takie produkty, które sprzyjają rozwojowi dobrych bakterii. Składniki, którymi te bakterie się karmią. A takim składnikiem jest przede wszystkim błonnik.
Gdzie znajdziemy cenny błonnik? Niech w naszej diecie pojawiają się regularnie otręby owsiane, brązowy ryż, jęczmień, warzywa i owoce, w tym zwłaszcza porzeczki, maliny, jagody, biała fasola, i soczewica.
Nie jedz „gotowców”!
Wszyscy, którzy często jedzą w popularnym fast foodzie, piją kolorowe gazowane wody czy stawiają na gotowe posiłki ze słoika, muszą liczyć się z tym, że w dłuższej perspektywie ich odporność będzie słabnąć.
Autor: M.Majchrzak.


Owocowe koktajle

Uczniowie klasy II a SPdP wykonywali ostatnio kolorowe koktajle z dostępnych na rynku owoców i warzyw: bananów, jabłek, pomarańczy i szpinaku. Jeden z nich przygotowali dodając mrożone truskawki i jagody. Wiadomo, że zimą brakuje świeżych owoców, dlatego warto sięgać po mrożone, które mają więcej wartości odżywczych niż te na sklepowych półkach. Wykonane przez uczniów koktajle stały się smaczną i zdrową alternatywą kanapek na drugie śniadanie.
Autor: B. Towpik


Bal karnawałowy na sportowo
Uczniowie oraz absolwenci SPdP bawili się 19 lutego br. na balu karnawałowym. Hasło tegorocznej imprezy brzmiało „Bawimy się zdrowo, sportowo, kolorowo!”. Przebraniem obowiązkowym był strój sportowy, a na stole czekały na uczestników owoce oraz zdrowe ciasta: marchewkowe, buraczano-orzechowe oraz pomarańczowe. Dla bawiących się przygotowano wiele atrakcji ruchowych, m. in. zawody sportowe, naukę podstawowych kroków samby, zajęcia zumby oraz improwizacje aktorskie. Wszyscy świetnie się bawiliśmy. Przyjemnie było się spotkać i spędzić ze sobą aktywnie i ciekawie czas.
Autor: B. Towpik


Jedzmy Sushi !!!
Algi, którymi owinięte są składniki sushi, to prawdziwa bomba witaminowa. Znajdziemy w nich m.in. wysokiej jakości białko, proteiny, a także witaminy A, C i E oraz kwas foliowy i beta-karoten. Wystarczy średnio 5 gramów wodorostów nori dziennie, aby pokryć zapotrzebowanie organizmu na witaminy i minerały! Ryba, czyli serce każdego sushi to cenne źródło wysokostrawnego białka (ok. 10-25%) oraz kwasów n-3 i n-6, wykazujących wysokie właściwości dietetyczne. Jedząc ryż, zmniejszamy ryzyko zachorowania na raka, a także usprawniamy działanie trzustki, wątroby i żołądka. Tej cennej lekcji udzielił nam personel popularnej „suszarni” Otosushi. Serdecznie dziękujemy!
Autor: M.Majchrzak


Szkolimy się….
Przedstawiciele zespołu Szkoły Promującej Zdrowie po raz kolejny uczestniczyli w szkoleniu organizowanym przez toruński KPCEN . Warsztaty dotyczyły poszerzenia wiedzy na temat koncepcji szkoły w projekcie oraz warunków planowania działań. Poznałyśmy system planowania oraz kryteria formalne uzyskania certyfikatu wojewódzkiego.
Autor :M.Majchrzak


Czy lody mogą być zdrowe?
20.02.19 r uczestniczyliśmy w targach SWEET GASTRO SHOW w Warszawie. Wystawcy oprócz ciast i kremów zaprezentowali zdrowe lody i sorbety. Dowiedzieliśmy się, że lody wzmacniają, zawarte w nich białko i węglowodany dają siłę mięśniom (w tym sercu). Wapń buduje kości, a magnez koi nerwy. Poprawiają też pamięć i koncentrację, bo zawierają cukier (źródło energii dla mózgu) i witaminy z grupy B (wspomagają układ nerwowy). Lody jogurtowe, które są znane od niedawna zawierają żywe kultury bakterii, które odznaczają się właściwościami probiotycznymi, czyli wpływają korzystnie na organizm człowieka poprzez stymulowanie systemu immunologicznego, regulację przemiany materii, hamowanie rozwoju niepożądanej mikroflory w jelitach. Głównym składnikiem sorbetów jest natomiast tak zwany wsad owocowy zazwyczaj w postaci przecierów i soków. Posiadają bardzo niewielką ilość tłuszczów, mają bardzo słodki, intensywny, ale i kwaskowaty smak oraz wiele witamin.
Autor : M.Majchrzak.


Śniadanie z L. Brailla’em.
Po raz kolejny mieliśmy okazję organizować poczęstunek z okazji Dnia Patrona. Zaprosiliśmy uczniów na zdrowe , francuskie śniadanie. Na stole pojawiły się owoce, pełnoziarniste tosty, świeżo wyciskane soki. Jak przystało na Francję całości dopełniały różnego rodzaju sery. Czyli dawka białka i witamin na zdrowe rozpoczęcie dnia!
Autor :M.Majchrzak


GRAMY z WOŚP.
Po raz kolejny wolontariusze z naszego ośrodka pokazali jak można pożytecznie spędzać czas wolny. Oczywiście pomagając innym. Uczniowie z klas kelnerskich i kucharskiej uczestniczyli w kweście na rzecz Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy oraz pomagali podczas rozliczeń wolontariuszy w banku. Tegoroczna orkiestra WOŚP grała dla szpitali dziecięcych, na zakup sprzętu specjalistycznego.
Promujemy działalność charytatywną jako model spędzania czasu wolnego!
Autor : M.Majchrzak.


Zdrowe pierniczki na kiermaszu w UM w Toruniu.

Tradycyjnie jak co roku braliśmy udział w kiermaszu bożonarodzeniowym w Toruniu. Było to okazją do promowania zdrowych, receptur. Nasze pierniczki zamiast masła zawierają zaledwie łyżkę (10g) oleju rzepakowego dzięki czemu są zdecydowanie mniej kaloryczne i nie są źródłem tak dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Z powodzeniem mogą sobie na nie pozwolić osoby na diecie oraz z dyslipidemią. Ponadto zamiana jasnej mąki na mąkę graham przyczyniła się do zwiększenia ilości błonnika pokarmowego co spowalnia uwalnianie cukru z przewodu pokarmowego do krwi i zapobiega gwałtownym skokom poziomu glukozy.
Zdrowe pierniki cieszyły się wielkim zainteresowaniem ponieważ są dobrym źródłem:
• Składników mineralnych: potasu, magnezu, cynku;
• Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Autor: M.Majchrzak


Taniec- mój sprawny świat.
Grupa uczniów z naszego ośrodka pokazała jak w wartościowy sposób spędzać czas wolny. Okazuje się, że taniec przełamuje wszystkie ograniczenia. Podczas festiwalu tańca swoje umiejętności prezentowali uczniowie niepełnosprawni. Było to wspaniałe widowisko, które zapewne zachęci do tej formy innych.
Wystarczy tylko chcieć i zamiast przed komputerem spędzić popołudnie na parkiecie!
Autor: M.Majchrzak


Nauczyciele dla nauczycieli czyli warsztaty WDN ,,Kuchnia roślinna - podstawą zdrowej diety... 
Główny nacisk warsztatów postawiony był na przekazanie zalet i zagrożeń weganizmu, kuchnia roślinna to fundamet każdej diety, moralne aspekty zjadania zwierząt, chów przemysłowy zagrożeniem współczesnego świata, siła z roślin. W czasie szkolenia przygotowywane były potrawy wegańskie, a na uczestników czekała degustacja m.in. Selera Kung Pao, Hiszpańskiej Zupy Ciecierzycowej, Bruschetty pomidorowe i brzoskwniniowe, oraz desery z musów i chia, ciasto warzywne.
Kochnia zdrowa, smaczna i kolorowa !!!
Rośliny fundamentem naszej diety !!!


Grzyby, a organizm człowieka

Uczniowie Szkoły Podstawowej i Gimnazjum uczestniczyli w warsztatach w Ogrodzie botanicznym UKW. Mieli możliwość poznać budowę, kształty, rodzaje grzybów oraz jak ich właściwości mogą wpłynąć na organizmy żywe. Poznawali gatunki trujące, jak i jadalne, próbowali je rozpoznawać i określać ich właściwości. W trakcie zajęć dowiedzieli się jak należy z nimi postępować oraz jak wpływają na funkcjonowanie organizmów i środowisko. Możliwe to było dzięki ciekawym zajęciom prowadzonym przez wykładowcę UKW oraz nauczycielom przedmiotów przyrodniczych jak…
Zofii Kopowskiej, Magdalenie Hawryłkiewicz, Annie Kołosowskiej i Wiesławie Karasińskiej.
Warsztaty te pozwoliły zainteresować tą problematyką uczniów, zrealizować


Zdrowy catering na konferencję.
23.11.2018r w naszym ośrodku odbyła się konferencja ”Pedagog wobec wyzwań współczesnego świata. Emocjonalne, społeczne i edukacyjne problemy dzieci i młodzieży o specjalnych potrzebach edukacyjnych”. Przy tej okazji mieliśmy możliwość zaprezentowania zdrowych, pełnych witamin potraw cateringowych. W większości przepisów były to pomysły autorskie propagujące kuchnię pełną warzyw i owoców, a nawet potrawy wegańskie. Nasze propozycje spotkały się z bardzo pozytywnym przyjęciem ze strony gości.
Autor : M.Majchrzak


Siła z roślin.
W ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Odżywiania klasy SB przygotowały dla uczniów klas 1-3 warsztaty kulinarne pod hasłem „Siła z roślin”. Najmłodsi mieli okazję spróbować autorskich potraw: deseru z pietruszki oraz sosu dyniowego z makaronem. Każdy otrzymał wierszowaną formę przepisu do sporządzenia potrawy w domu.
Autor: M.Majchrzak


Nasza Niepodległa promuje zdrowie.
11listopada to nie tylko gęsina i rogale marcińskie. Można to święto obchodzić zdrowo i propagując zdrowy styl życia. U nas pojawiły się produkty ekologiczne, kiszonki - ogórki, kapusta, wypieki na naturalnym zakwasie, podpłomyki, naturalny żur. Były też kanapeczki z warzywnymi pastami, owoce i ryby, świeże soki.
Uczniowie poznali naszą kulinarną historię z uwzględnieniem zmian jakie zaszły na przestrzeni 100 lat.
Autor :M.Majchrzak 


Goście z Ukrainy
Niedawno gościliśmy młodzież z partnerskiego ośrodka na Ukrainie. Mieliśmy okazję, aby pokazać przybyłym jak można gotować smacznie i zdrowo. Użyliśmy sezonowych warzyw i ziół. Goście byli pod wrażeniem powstałych potraw i połączenia smaków.
Autor: M.Majchrzak


Spotkanie z Sylwią Malinowską.

17.10.2018r mieliśmy przyjemność gościć Sylwię Malinowską uczestniczkę programu Master Chef. Pani Sylwia przeprowadziła z naszą młodzieżą zajęcia warsztatowe wprowadzające jej receptury autorskie, propagujące potrawy prozdrowotne, pełne witamin.
Autor: M.Majchrzak


Festiwal Zdrowego Stylu Życia
W dniach 24-28.09.2018r uczestniczyliśmy w święcie zdrowego stylu życia .Jest to impreza organizowana przez KPCEN w Bydgoszczy. Uczniowie brali udział w prelekcjach „Zdrowym być i długo żyć”, a nauczyciele w warsztatach „Potrawy stołówkowe w nowej odsłonie”, „Woda- dlaczego warto ją pić” oraz konferencji „Ruch, działanie, humor i pasja”.
Autor :M.Majchrzak


Dzień jabłka.
Jabłko to bardzo popularny owoc. Nie każdy jednak wie dlaczego powinniśmy jeść jabłka i ile drogocennych składników zawierają.
Postanowiliśmy zapoznać uczniów z różnymi gatunkami jabłek oraz zareklamować ich właściwości, takie jak: walka z cholesterolem, wspomaganie pracy mózgu, wspieranie odporności itp.
Autor: M.Majchrzak.


Promowaliśmy zdrowie na filmie reklamowym.
Na początku września podczas kręcenia filmu o naszym ośrodku mieliśmy okazję promować zdrowe receptury gastronomiczne.
Kelnerzy podawali piersi kurczaka ze szpinakiem oraz purre marchewkowym. Deser stanowiły maliny z musem owocowo-warzywnym .Wszystko wyglądało i smakowało wyśmienicie!
Autor: M.Majchrzak



2017/2018

W zeszłym roku szkolnym nasz ośrodek przystąpił do projektu Szkoła Promująca Zdrowie. Został powołany zespół odpowiedzialny za jego realizację:

Koordynator szkolny – Magdalena Majchrzak
SPDP i BS – Izabela Maciejewska
TM i LO – Emilia Biegańska
SP i GIM – Magdalena Hawryłkiewicz
KL 0-3 – Agnieszka Łomaszewicz
WF - Tomasz Kowalik
Internat – Lidia Cupał , Joanna Janeczek
Koncepcja Szkoły Promującej Zdrowie „wyrosła” z ogólnych założeń promocji zdrowia, rozwijanej przez Światową Organizację Zdrowia oraz z dorobku kilku międzynarodowych konferencji poświęconych szkolnej edukacji zdrowotnej. Nie ma jednej, ogólnie przyjętej definicji takiej szkoły. Każdy kraj wypracowuje swój model SzPZ w zależności od uznawanych wartości oraz własnych doświadczeń. W Polsce koncepcja szkoły promującej zdrowie stale się rozwija i ulega modyfikacjom
Podstawowe zadania SzPZ:
-Propagowanie zdrowego stylu życia
-Tworzenie nawyków prozdrowotnych
-Wychowanie ucznia, który radzi sobie z problemami.
-Nawiązuje pozytywne relacje z otoczeniem, akceptuje samego siebie
-Uświadamianie uczniom, rodzicom i nauczycielom zagrożeń związanych z zachowaniami ryzykownymi
-Współpraca z instytucjami wspierającymi działalność profilaktyczną (Policja, Straż Miejska, Poradnia Psychologiczno-Pedagogiczna, stacja Sanepid, Szpital Rejonowy, Przychodnie)
-Wspieranie rodziców w zakresie poszerzania ich wiedzy na temat profilaktyki prozdrowotnej
-Dbałość o środowisko fizyczne szkoły
Zdobycie Certyfikatu Szkoły Promującej Zdrowie może przynieść następujące korzyści:
− Zwiększenie prestiżu szkoły, satysfakcję dla całej społeczności szkolnej oraz motywację do dalszej pracy,
− Przykłady dobrej praktyki oraz wymianę doświadczeń i współpracę między szkołami,
− Stworzenie banku danych o szkołach oraz upowszechnianie koncepcji szkoły promującej zdrowie w Polsce
W drodze do otrzymania certyfikatu nasz ośrodek jest obecnie w tzw. okresie przygotowawczym.
Na podstawie przeprowadzonych ankiet zespół ds. promocji zdrowia wyłonił problemy oraz obszary wymagające poprawy. Są to:
- nieodpowiednie nawyki żywieniowe uczniów
- brak odpowiednich wzorów spędzania czasu wolnego
W oparciu o tą diagnozę zostają podejmowane działania mające na celu wyeliminowanie problemów.


Warsztaty z filcowania
W ramach organizacji czasu wolnego 14 kwietnia br. nauczyciele zespołu problemowego ds. pracy z uczniem z niepełnosprawnością głębszą spotkał się na warsztatach pt. „Filcowanie na mokro”. Zajęcia prowadziła nasza koleżanka, Grażyna Borakiewicz, która wprowadziła nas 
w tajniki tej ciekawej i najstarszej metody tworzenia tkaniny. Uczestniczki wykonały piękne filcowe kwiaty, które posłużą jako ozdoby kobiecej garderoby. Spotkanie było również źródłem inspiracji i pomysłów dotyczącym filcowania. Wspólnym stwierdzeniem było to, że filcowanie na mokro można śmiało wykorzystać podczas pracy z uczniem niewidomym. Filcowanie również niezwykle odpręża i relaksuje…
Autor: B. Towpik


Wycieczka do stolarni
Uczniowie SPdP 7 maja br. wybrali się na wycieczkę do Stolarni na Skraju Puszczy na osiedlu Błonie. Tam mieli możliwość, blisko natury, przypatrzyć się stolarskiemu warsztatowi pracy Pana Andrzeja Orlikowskiego. Uczniowie rozpoznawali dotykiem trociny oraz deski z różnych gatunków drzew. Porównywali, poprzez zmysł czucia, deski surowe od obrobionych. Młodzież miała możliwość dotykania różnych narzędzi i sprzętu stolarskiego oraz jego praktycznego zastosowania w pracy. Wielkim powodzeniem cieszyła się wkrętarka, za pomocą której uczniowie wkręcali i wykręcali wkręty. Chłopcy próbowali swoich sił podczas wbijania młotkiem gwoździ. Podczas zajęć w stolarni uczniowie wykonali również drewniane deseczki 
do warzyw w kształcie jabłek, które przydadzą się podczas praktycznych zajęć w kuchni. Zaznaczę jeszcze, że mimo, że stolarnia jest miejscem typowo męskim, dziewczyny świetnie się w nim odnalazły i pokazały chłopakom, że nie są od nich gorsze.
Uczniowie bardzo aktywnie, sympatycznie i pożytecznie spędzili ten dzień.
Autor: B. Towpik


Uczniowie SPdP aktywnie spędzają czas na wsi
Wycieczki na Ranczo Eden do Ciela wrosły już w zwyczaje uczniów SPdP. W czwartek, 
26 kwietnia br. jak zwykle mieli okazję pod okiem Pani Oli Gabary w miarę samodzielnie nakarmić mieszkańców rancza. Przygotowywali kozom siano do jedzenia w specjalnych siatkach oraz wybrali się na łąkę, aby nazrywać im świeżej trawy. Mieli możliwość czyszczenia koni, a na koniec poznali kolejnych mieszkańców zagrody – kury. Przypomnieli sobie, że kura to ptak i ma pióra. Niewidomi i chętni uczniowie mieli możliwość ich dotknięcia. Wiedzą też, czym karmić kury.
Zajęcia na Ranczu Pani Oli, jak zwykle były udane i aktywne. Młodzież aktywnie i mile spędziła czas przebywając wśród zwierząt i opiekując się nimi.
Autor: B. Towpik


Warzywa z własnego ogródka
Uczniowie SPdP we współpracy z Ogrodem Botanicznym przy Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego założyli własny ogródek. Najpierw uczniowie wytyczali ścieżki i grządki. Na przygotowanych grządkach zasiali rzodkiewkę, sałatę, marchewkę oraz cebulkę dymkę. W ramach zajęć z pielęgnacji roślin pielęgnują swój ogródek: wyrywają chwasty, podlewają, a nawet im śpiewają. Jest przy tym sporo pracy, a niektórzy nawet mają zakwasy. Jednakże wszyscy uczniowie chętnie pracują. Trud się opłaci. Warzywa, wiadoma sprawa, są bardzo zdrowe, a te zasiane samodzielnie dają jeszcze wiele radości i satysfakcji.
Autor: B. Towpik


DAJEMY DZIECIOM MOC.
Tegoroczne obchody Dnia Dziecka miały dać dzieciom moc i dały!
Pokazały jak aktywnie i sportowo spędzać wolne chwile i cieszyć się towarzystwem innych. Dzieci zebrały moce bezpieczeństwa, odwagi, sportu, uśmiechu, tańca i wiele innych.
Autor : M.Majchrzak


M jak mleko.
Uczniowie klas ZSZ oraz SB odwiedzili gospodarstwo agroturystyczne w Gzinie.
Gospodarze wprowadzili nas w temat wyrobu serów, masła, maślanki czyli jednym słowem tego ,co otrzymujemy z mleka. Poza tym każdy samodzielnie wypiekał podpłomyki, czyli pierwowzór obecnego chleba. Wszystkie produkty były w pełni naturalne i ekologiczne, a to co wykonaliśmy sami najlepiej smakowało!
Autor : M.Majchrzak


Uzdrawiające właściwości wody - Ile wody potrzebuje człowiek?
Wychowankowie w ramach zajęć sekcji żywieniowej poznali zasady właściwego nawadniania organizmu, podstawowe funkcje wody i jej korzyści dla zdrowia. Najpierw z powodu pięknej pogody udaliśmy się do parku i tam wymieniliśmy poglądy. Młodzież przygotowała informacje nt. zapotrzebowania organizmu na wodę i objawów odwodnienia .Odpowiedziała na pytania: czym najlepiej gasić pragnienie i jaką wodę najlepiej pić. Po powrocie wychowankowie w kuchence internatu przygotowali orzeźwiającą wodę z dodatkiem cytryny. Jednogłośnie uznali, że zamiast słodzonych napojów warto wybierać wodę z powodu wielu jej zalet.


Warsztaty kulinarne dla rodziców
14 maja br. zostały przeprowadzone dla rodziców uczniów SPdP warsztaty pt. „Zdrowe przekąski”.
Rodzice przygotowali koktajl warzywno – owocowy w trzech kolorach, kolorowe warzywa z dipami jogurtowo – ziołowymi, razowe tartaletki z warzywno – ziołowymi twarożkami oraz tęczową surówkę.
Celem warsztatów było przede wszystkim uświadomienie rodzicom, jak ważne jest zdrowe odżywianie oraz poszerzenie tej wiedzy poprzez praktyczne działania. Po wspólnym gotowaniu była chwila na wspólną degustację przygotowanych potraw, a także podzielenie się własnymi spostrzeżeniami nt. prawidłowego żywienia z innymi rodzicami.
Autor: B.Towpik


ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO.
W tegorocznej, już ósmej edycji programu edukacyjnego dla gimnazjów tworzyliśmy „przekąskę z głową” jako alternatywę dla chipsów i krakersów. Zajęcia obejmowały wykłady nt zdrowego żywienia oraz warsztaty kulinarne. W efekcie powstał autorski przepis na hawajskie pulpeciki z puree drobiowego, z ananasem ,curry oraz pietruszką ,panierowane w wiórkach kokosowych. Dodatek do przekąski stanowiła salsa warzywno-owocowa.
Stworzyliśmy smaczną i zdrową przekąskę imprezową!
Autor :M.Majchrzak


DOGTRREKING Z BRAILLEM.
Jak aktywnie i zdrowo spędzić czas wolny?
Nasi uczniowie w sobotnie przedpołudnie wzięli udział we wspaniałej imprezie plenerowej. Wspólnie z psami ze schroniska przemierzyliśmy 5 km Puszczy Bydgoskiej. Pogoda i humory dopisały, a każdy uczestnik na mecie otrzymał pamiątkowy medal.
Autor :M.Majchrzak


ZDROWA KUCHNIA WŁOSKA.
Nasi młodzi kucharze gościli uczniów z K-PSOSW w Toruniu. Tematem wspólnych warsztatów była kuchnia włoska ,na którą można spojrzeć w inny, niekonwencjonalny sposób. Powstało risotto ze szparagami, cukinią i czerwonym szczawiem oraz ziołowy kurczak ze szpinakiem i pomidorami.
Odkrywanie nowych, zdrowych smaków może być wspaniałą przygodą, wszyscy zgodnie to stwierdzili.
Autor : M. Majchrzak.


Warsztaty taneczno- muzyczne podczas trwania „ Tygodnia Drzwi Otwartych”
Prowadzący: instruktorzy tańca, wychowawcy internatu.
Podczas trwania warsztatów taneczno- muzycznych młodzież naszego Ośrodka miała możliwość zapresentowania umiejętności tanecznych i muzycznych. Wychowankowie mogli również zachęcić do współpracy gości, którzy z ogromną przyjemnością uczestniczyli w zajęciach. Uczniowie zapoznali się z takim instrumentem jak akordeon, czy gitara. Poznali taniec salsa, hip-hop oraz zumba. Zajęcia były bardzo wyczerpujace i energetyczne. Mimo zmęczenia młodzież była bardzo zaangażowana i zadowolona z proponowanych form.


Promujemy zdrowie na Drzwiach Otwartych Szkoły
Podczas Drzwi Otwartych Szkoły zachęcaliśmy uczniów do wyboru dalszej edukacji w zawodach: kucharz, kelner oraz pracownik pomocniczy obsługi hotelowej. Każdy gość został poczęstowany wyrobami przygotowanymi przez młodych kucharzy. Największe zainteresowanie wzbudziły pizzerinki , które zostały przygotowane z rukolą, pomidorami, oraz oliwą z oliwek i ziołami.
Okazuje się, że pizza też może być zdrowa!
Autor: M.Majchrzak


EDUKACJA DLA ZDROWIA
17.04.18 r uczestniczyliśmy w konferencji organizowanej przez Kujawsko- Pomorskiego Kuratora Oświaty oraz Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego.
Tematem głównym były przedsięwzięcia i programy odnoszące się do profilaktyki zdrowotnej ,bezpieczeństwa i higieny w środowisku szkolnym.
Autor : M.Majchrzak


Wizyta w Miejskim Centrum Kultury
W ramach kształtowania odpowiednich wzorców spędzania wolnego czasu uczniowie SPdP zwiedzili Miejskie Centrum Kultury przy ul. Marcinkowskiego 12. Dowiedzieli się, że w tym całkiem niewielkim budynku mieści się m. in. teatr, kino, studio nagraniowe, radio, galeria wystawowa, kawiarnia. Ludzie pracujący w tym miejscu oferują bydgoszczanom (i nie tylko) szereg ciekawych kulturalnych wydarzeń, m. in. festiwale, warsztaty, koncerty, seanse filmowe i wiele stałych zajęć z różnych dziedzin sztuki. Uczniowie mieli możliwość m. in. wejścia na scenę. Dowiedzieli się jak działa mechanizm zamykania i otwierania kurtyny, doświadczyli opadania kurtyny. Natomiast dla Radia „Kultura” Paweł Sobierajski i Mateusz Kaczmarek udzielili wywiadu. Pani Alicja Dobrowolna, która była naszym przewodnikiem, zachęcała do wspólnego z rodzicami korzystania z ciekawej oferty MCK. Pani Alicja jest aktorką Teatru Improwizowanego wymyWammy i prowadzi zajęcia teatralne również 
z uczniami SPdP.
Bardzo dziękujemy Pani Dyrektor MCK Marzenie Matowskiej oraz Pani Alicji Dobrowolnej 
za możliwość zwiedzenia i zapoznania się z ofertą Miejskiego Centrum Kultury.
Autor: B. Towpik


Wykorzystanie kaszy w kuchni- przygotowanie deseru.
Wychowankowie internatu podczas zajęć w ramach sekcji żywieniowej mieli możliwość sporządzenia deseru w zdrowym stylu. Głównym składnikiem była kaszka manna przygotowana na mleku, podana z konfiturami truskawkowymi. Młodzież, zachowując zasady bezpieczeństwa i higieny pracy, była bardzo zaangażowana. Starsi wychowankowie służyli pomocą młodszym koleżankom i kolegom. Degustacja przygotowanego deseru cieszyła się ogromną aprobatą.


Właściwości antystresowe czekolady.
Wychowankowie internatu mieli możliwość udziału w zajęciach na temat antystresowych właściwości czekolady. Opiekunowie sekcji żywieniowej przedstawili młodzieży „ magiczne ” działanie czekolady na poprawę nastroju i dobre samopoczucie. Zajęcia były bardzo słodkie i pozytywnie odebrane przez wychowanków internatu. Na zakończenie wychowankowie smakowali czekolady i mogli przekonać się o jej wyjątkowym działaniu.


DOPALACZE.
W ramach WDN oraz pedagogizacji rodziców zostało przeprowadzone szkolenie na temat dopalaczy. Omówione zostały skutki zdrowotne zażywania, możliwości nabycia oraz wskazówki jak rozpoznać osobę zażywającą i gdzie szukać pomocy dla niej.
Szkolenie skierowane było przede wszystkim do rodziców, aby zapoznać ich ze zgubnymi skutkami zdrowotnymi zażywania dopalaczy przez młodzież.
Autor :M.Majchrzak.


JAK GOTOWAĆ Z NIEWIDOMYM ?
W ramach Wewnętrznego Doskonalenia Nauczycieli zostały przeprowadzone warsztaty obrazujące pracę z osobami niewidomymi w kuchni. Nauczyciele oprócz podstawowych technik kulinarnych poznali walory smakowe i zdrowotne szpinaku, który w połączeniu z pełnoziarnistym ryżem i makaronem zapewnia wspaniałe doznania smakowe!
Autor :M.Majchrzak


Zwiedzanie Zawiszy
Uczniowie SPdP 21 marca br. uczestniczyli jako widzowie w I Ogólnopolskim Turnieju Goalaballa. Po meczu zwiedzili kompleks sportowy CWZS Zawisza. Uczniowie mieli możliwość wypróbowania własnych sił na siłowni i krytej bieżni. Dowiedzieli się również, jakie dyscypliny sportowe mogą uprawiać osoby niewidome i dysfunkcją wzroku.
Autor: B. Towpik


Nowalijki na talerzu

Uczniowie SPdP na zajęciach z gospodarstwa domowego dowiedzieli się, co to są nowalijki 
i które warzywa do nich zaliczamy. Uczniowie wiedzą, że są to warzywa wyhodowane 
w szklarni. Może nie mają tak dużo witamin, jak te z gruntu, ale warto je jeść. Wykonali również z nich potrawy takie jak kanapki, chłodnik i sałatkę. Na szkolnym parapecie wyhodowali już własny szczypiorek, który wzbogacił ich dania w witaminy oraz nadał intensywniejszy smak.
Autor: B. Towpik


Trochę egzotyki
Uczniowie klasy I SPdP postanowili spróbować egzotycznego owocu. Wybór padł na ananasa. „Jest on ciężki, ma szorstką skórę, trudno go obrać i pokroić. Jest słodki, aromatyczny, smaczny” – takie były wrażenia uczniów. Ananas rzadko gości w naszym menu, ale czasem warto sobie o nim przypomnieć. Uczniom bardzo smakował. Niebawem spróbujemy kolejnego egzotycznego owocu.
Autor: B. Towpik


Obok pączków zdrowe przekąski
Tegoroczny bal karnawałowy dla uczniów SPdP miał miejsce w tłusty czwartek 8 lutego. Obok tradycyjnie spożywanych w tym dniu pączków na imprezie pojawiło się także coś zdrowego. Uczniowie własnoręcznie przygotowali tartaletki twarożkowo-warzywne. Były one nie tylko pyszne, ale zdrowe, z ważnymi minerałami i witaminami.
Autor: Beata Towpik


Zdrowie na parapecie
Okres wczesnowiosenny to czas, gdy witamin w przechowywanych warzywach i owocach jest mniej. Dlatego uczniowie SPdP zasadzili cebulki na szczypiorek. Na zajęciach dowiedzieli się, że jest on bogatym źródłem wielu witamin i minerałów oraz luteiny, tak ważnej dla wzroku. Teraz musimy o zasadzone cebulki dbać i podlewać, aż wyrośnie nam zdrowy szczypiorek, który wykorzystamy do kanapek i innych potraw.
Autor: Beata Towpik


MasterChef Braille’a

W tym roku nasz konkurs kulinarny był inspirowany potrawami regionalnymi, sporządzanymi zgodnie z tradycyjnymi recepturami.
Młodzi kucharze mieli za zadanie sporządzić żurek na tradycyjnym, żytnim zakwasie.
Żur to produkt fermentacji kwasu mlekowego, dlatego wiele cennych składników wytwarzanych podczas tego procesu - to zbawienne drobnoustroje - które zasiedlają później nasz przewód pokarmowy i przetwarzają kłopotliwe dla człowieka składniki zawarte w zbożu (niektóre alergenne białka) czy np. błonnik. Talerz żurku przywróci równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, a także dostarczy wielu cennych składników mineralnych.
Żur ,szczególnie ten domowej roboty jest bogatym źrodłem probiotyków oraz posiada wiele witamin z grupy B.
Młodzież poradziła sobie z zadaniem wspaniale, a każdy żurek był zupełnie inny !
Autor : M.Majchrzak.


Nauka i doskonalenie pływania
Uczniowie Ośrodka od września 2017 roku systematyczne, w każdą środę o godzinie 19.00 wychodzą na basen by doskonalić umiejętności pływania. Zajęcia te są okazją do nauki właściwego zachowania w akwenach wodnych, przestrzeganie zasad bezpieczeństwa podczas kąpieli. Jest to również chwila relaksu i czas aktywności, który służy zdrowiu fizycznemu i psychicznemu młodzieży.
Prowadzący zajęcia wychowawca internatu, instruktor pływania pani Maria Czarnecka


Francuskie śniadanie
W ramach akcji "Poznaj Louisa Braille'a" przygotowaliśmy francuski poczęstunek. Były przepyszne sery, winogrona i świeżo tłoczone soki. Największy entuzjazm wzbudziły Crepes Suzette czyli płonące naleśniki z syropem pomarańczowym podawane ze świeżymi pomarańczami.
Dawka białka i witamin na udane rozpoczęcie dnia!
Autor : M.Majchrzak.

 


Trzymamy formę!
Uczniowie pierwszej klasy technikum odwiedzili Centrum Trampolin Park 17 w którym mieli niepowtarzalną okazją zadbać o swoje zdrowie i dobre samopoczucie w bardzo aktywny sposób. Jak dowodzą badania skakanie na trampolinie wspomaga krążenie krwi, dotlenia organizm, poprawia równowagę a także wyzwala mnóstwo radości.
Nasi uczniowie przekonali się o tym!
(E.B)


DIETETYCZNY POWIEW FRANCJI.
Z okazji miesiąca z Louisem Braillem uczniowie ZSZ przygotowali smaczną i zdrową potrawę "Ratatouille". To klasyczne francuskie danie ze smażonych i gotowanych warzyw: cukinii, bakłażana, papryki i pomidorów. Podczas przygotowania nie żałowaliśmy ziół i natki piertuszki. Pycha!
Autor :M.Majchrzak


Warto pomagać!
W ramach kształtowania odpowiednich wzorów spędzania czasu wolnego uczniowie ZSZ wzięli udział w 26 Finale Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.
Wolontariusze kwestowali na ulicach oraz pomagali podczas rozliczania datków w banku. Promujemy zdrowie i promujemy wolontariat.
Brawo wolontariusze WOŚP!
Autor : M.Majchrzak


Zdrowe przerwy!
Uczniowie technikum masażu postanowili w każdy poniedziałek przynosić owoce i warzywa aby zdrowo rozpoczynać każdy tydzień. Na naszych szkolonych ławkach zagościły pyszne sałatki i przekąski.
W zdrowym ciele zdrowy duch.
Autor: Emilia Biegańska


MIKOŁAJKI NA TRAMPOLINACH
Uczniowie ZSZ oraz SB w bardzo aktywny sposób obchodzili tegoroczne mikołajki. Skorzystaliśmy z gościnności zaprzyjaźnionego parku trampolin „Park 17” . Pod fachowym okiem wspaniałego instruktora p. Patryka młodzież uczestniczyła w zajęciach usprawniających wszystkie partie ciała.
Oprócz świetnej zabawy zadbaliśmy o zdrowie i kondycję. Całej obsłudze „Parku 17” serdecznie dziękujemy! Wrócimy tam na pewno!
Autor : M.Majchrzak

 


Wycieczka do Muzeum Piernika w Toruniu
Mąka, miód i kilka tajemnych przypraw to składniki na prawdziwy toruński piernik. Każdy uczestnik tych niecodziennych wypieków przed przystąpieniem do pracy musiał złożyć przysięgę, iż nie zdradzi nikomu od wieków strzeżonego przepisu. Młody adept sztuki piekarniczej mógł samodzielnie upiec swój piernik i zabrać na pamiątkę do domu. Uczniowie klas 2a,2b,2d i 3a na długo zachowają w pamięci to wydarzenie, a nabyte umiejętności przydadzą się w przedświątecznych przygotowaniach.
(E.P)


SZKOLIMY SIĘ.....
W trosce o zdrowie i bezpieczeństwo społeczności naszego ośrodka rokrocznie odbywają się szkolenia w zakresie pierwszej pomocy. Uczestnicy poznają nowe procedury, uzupełniają zdobyte umiejętności i wiadomości.
Jak w każdej dziedzinie także i tutaj dużo się zmienia....
Autor : M. Majchrzak


Witaminowe przekąski dla gości.
Catering dla uczestników konferencji "Od białej laski do audiodeskrypcji"
Goście z całego kraju docenili starania młodzieży i nauczycieli w zawodzie kucharz, hotelarz i kelner. Owacjami na stojąco nagrodzono witaminowe szaszłyki, kanapeczki i babeczki.
Autor: M.Majchrzak


 MY TEŻ POTRAFIMY

Kolejny już raz uczestniczyliśmy w kiermaszu organizowanym przez Urząd Marszałkowski w Toruniu.
Jak zawsze przygotowaliśmy wyroby tylko z naturalnych składników, według tradycyjnych receptur. Była żurawina, imbir, cytryny, anyż, kardamon itp. Czyli samo zdrowie i witaminy na zimowe wieczory....
Autor: M.Majchrzak


ŚWIĘTO DYNI
Było zdrowo, bo pomarańczowo..26 października obchodziliśmy Święto Dyni. Uczniowie SB ze swoimi nauczycielami przedmiotów gastronomicznych serwowali przepyszne i pełne witamin potrawy z dyni. Były musy, wypieki oraz ciesząca się największym uznaniem zupa-krem z dyni.
Autor: M.Majchrzak


 Kiszenie jest zdrowe, kiszonki są modne

W ramach realizacji programu prozdrowotnego „Owoce, warzywa i aktywność fizyczna to zdrowie”, uczniowie SPdP 30 października br. kisili kapustę. Poszatkowaną i posoloną kapustę mocno ubijali w słoikach, aby puściła sok.
W czasie pracy uczniowie dowiedzieli się również o dawnych sposobach kiszenia oraz zapoznali się z walorami zdrowotnymi tego niezastąpionego w polskiej kuchni przysmaku. Po tygodniu kapusta kiszona była gotowa. Pyszna i zdrowa!


Jemy zdrowo i kolorowo!
O tym, że zdrowe jedzenie jest smaczne uczniowie SPdP wiedzą od dawna.
W ramach realizacji programu prozdrowotnego „Owoce, warzywa i aktywność fizyczna to zdrowie”, 29 września br. uczestniczyli w warsztatach kulinarnych pt. „Racjonalne żywienie receptą na zdrowie”, które miały miejsce w Zespole Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy. Zajęcia realizowane były w ramach III Festiwalu Zdrowego Stylu Życia organizowanego przez Kujawsko – Pomorskie Centrum Edukacji Nauczycieli w Bydgoszczy. Wspólnie z uczniami „gastronomika” przygotowywali zdrowe dania: sałatkę owocową, kaszotto
z warzywami, marchewkowe muffinki, koktajl owocowy oraz leczo z cukinii. Potrawy się udały i bardzo smakowały!


Chleb nasz powszedni - historia i tradycja wypieku chleba
Dawno już minęły czasy, gdy gospodynie piekły chleb we własnych domowych piecach, w zaciszu rodzinnych kuchni. Nadal jednak możemy spotkać osoby, które oddają się pasji i podtrzymują tradycje naszych dziadków. Taką osobą jest pani Urszula Łącka-Mele, która prowadzi gospodarstwo chlebowe „Kromeczka” w Gądeczu, dzięki niej 10 października br. uczniowie SPdP poznawali historię chleba na zakwasie, dawne sposoby wypieku oraz sprzęt i urządzenia służące do tego celu. Uświadamiali sobie doniosłą rolę chleba w życiu człowieka. Samodzielnie ugniatali ciasto i formowali chleb. Na koniec odbyła się miła degustacja tradycyjnych naturalnych wyrobów Gądeckich. Wycieczka odbyła się w ramach programu prozdrowotnego realizowanego w SPdP "Owoce, warzywa i aktywność fizyczna to zdrowie".

Izabela Maciejewska