K-PSOSW nr 1
im. L.Braille'a
w Bydgoszczy

Wyszukiwarka

W zeszłym roku szkolnym nasz ośrodek przystąpił do projektu Szkoła Promująca Zdrowie. Został powołany zespół odpowiedzialny za jego realizację:
Koordynator szkolny – Magdalena Majchrzak
SPDP i BS – Izabela Maciejewska
TM i LO – Emilia Biegańska
SP i GIM – Magdalena Hawryłkiewicz
KL 0-3 – Agnieszka Łomaszewicz
WF - Tomasz Kowalik
Internat – Lidia Cupał , Joanna Janeczek
Koncepcja Szkoły Promującej Zdrowie „wyrosła” z ogólnych założeń promocji zdrowia, rozwijanej przez Światową Organizację Zdrowia oraz z dorobku kilku międzynarodowych konferencji poświęconych szkolnej edukacji zdrowotnej. Nie ma jednej, ogólnie przyjętej definicji takiej szkoły. Każdy kraj wypracowuje swój model SzPZ w zależności od uznawanych wartości oraz własnych doświadczeń. W Polsce koncepcja szkoły promującej zdrowie stale się rozwija i ulega modyfikacjom
Podstawowe zadania SzPZ:
-Propagowanie zdrowego stylu życia
-Tworzenie nawyków prozdrowotnych
-Wychowanie ucznia, który radzi sobie z problemami.
-Nawiązuje pozytywne relacje z otoczeniem, akceptuje samego siebie
-Uświadamianie uczniom, rodzicom i nauczycielom zagrożeń związanych z zachowaniami ryzykownymi
-Współpraca z instytucjami wspierającymi działalność profilaktyczną (Policja, Straż Miejska, Poradnia Psychologiczno-Pedagogiczna, stacja Sanepid, Szpital Rejonowy, Przychodnie)
-Wspieranie rodziców w zakresie poszerzania ich wiedzy na temat profilaktyki prozdrowotnej
-Dbałość o środowisko fizyczne szkoły
Zdobycie Certyfikatu Szkoły Promującej Zdrowie może przynieść następujące korzyści:
− Zwiększenie prestiżu szkoły, satysfakcję dla całej społeczności szkolnej oraz motywację do dalszej pracy,
− Przykłady dobrej praktyki oraz wymianę doświadczeń i współpracę między szkołami,
− Stworzenie banku danych o szkołach oraz upowszechnianie koncepcji szkoły promującej zdrowie w Polsce
W drodze do otrzymania certyfikatu nasz ośrodek jest obecnie w tzw. okresie przygotowawczym.
Na podstawie przeprowadzonych ankiet zespół ds. promocji zdrowia wyłonił problemy oraz obszary wymagające poprawy. Są to:
- nieodpowiednie nawyki żywieniowe uczniów
- brak odpowiednich wzorów spędzania czasu wolnego
W oparciu o tą diagnozę zostają podejmowane działania mające na celu wyeliminowanie problemów.


Wycieczka do Muzeum Piernika w Toruniu
Mąka, miód i kilka tajemnych przypraw to składniki na prawdziwy toruński piernik. Każdy uczestnik tych niecodziennych wypieków przed przystąpieniem do pracy musiał złożyć przysięgę, iż nie zdradzi nikomu od wieków strzeżonego przepisu. Młody adept sztuki piekarniczej mógł samodzielnie upiec swój piernik i zabrać na pamiątkę do domu. Uczniowie klas 2a,2b,2d i 3a na długo zachowają w pamięci to wydarzenie, a nabyte umiejętności przydadzą się w przedświątecznych przygotowaniach.
(E.P)


SZKOLIMY SIĘ.....
W trosce o zdrowie i bezpieczeństwo społeczności naszego ośrodka rokrocznie odbywają się szkolenia w zakresie pierwszej pomocy. Uczestnicy poznają nowe procedury, uzupełniają zdobyte umiejętności i wiadomości.
Jak w każdej dziedzinie także i tutaj dużo się zmienia....
Autor : M. Majchrzak


Witaminowe przekąski dla gości.
Catering dla uczestników konferencji "Od białej laski do audiodeskrypcji"
Goście z całego kraju docenili starania młodzieży i nauczycieli w zawodzie kucharz, hotelarz i kelner. Owacjami na stojąco nagrodzono witaminowe szaszłyki, kanapeczki i babeczki.
Autor: M.Majchrzak


 MY TEŻ POTRAFIMY

Kolejny już raz uczestniczyliśmy w kiermaszu organizowanym przez Urząd Marszałkowski w Toruniu.
Jak zawsze przygotowaliśmy wyroby tylko z naturalnych składników, według tradycyjnych receptur. Była żurawina, imbir, cytryny, anyż, kardamon itp. Czyli samo zdrowie i witaminy na zimowe wieczory....
Autor: M.Majchrzak


ŚWIĘTO DYNI
Było zdrowo, bo pomarańczowo..26 października obchodziliśmy Święto Dyni. Uczniowie SB ze swoimi nauczycielami przedmiotów gastronomicznych serwowali przepyszne i pełne witamin potrawy z dyni. Były musy, wypieki oraz ciesząca się największym uznaniem zupa-krem z dyni.
Autor: M.Majchrzak


 Kiszenie jest zdrowe, kiszonki są modne

W ramach realizacji programu prozdrowotnego „Owoce, warzywa i aktywność fizyczna to zdrowie”, uczniowie SPdP 30 października br. kisili kapustę. Poszatkowaną i posoloną kapustę mocno ubijali w słoikach, aby puściła sok.
W czasie pracy uczniowie dowiedzieli się również o dawnych sposobach kiszenia oraz zapoznali się z walorami zdrowotnymi tego niezastąpionego w polskiej kuchni przysmaku. Po tygodniu kapusta kiszona była gotowa. Pyszna i zdrowa!


Jemy zdrowo i kolorowo!
O tym, że zdrowe jedzenie jest smaczne uczniowie SPdP wiedzą od dawna.
W ramach realizacji programu prozdrowotnego „Owoce, warzywa i aktywność fizyczna to zdrowie”, 29 września br. uczestniczyli w warsztatach kulinarnych pt. „Racjonalne żywienie receptą na zdrowie”, które miały miejsce w Zespole Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy. Zajęcia realizowane były w ramach III Festiwalu Zdrowego Stylu Życia organizowanego przez Kujawsko – Pomorskie Centrum Edukacji Nauczycieli w Bydgoszczy. Wspólnie z uczniami „gastronomika” przygotowywali zdrowe dania: sałatkę owocową, kaszotto
z warzywami, marchewkowe muffinki, koktajl owocowy oraz leczo z cukinii. Potrawy się udały i bardzo smakowały!


Chleb nasz powszedni - historia i tradycja wypieku chleba
Dawno już minęły czasy, gdy gospodynie piekły chleb we własnych domowych piecach, w zaciszu rodzinnych kuchni. Nadal jednak możemy spotkać osoby, które oddają się pasji i podtrzymują tradycje naszych dziadków. Taką osobą jest pani Urszula Łącka-Mele, która prowadzi gospodarstwo chlebowe „Kromeczka” w Gądeczu, dzięki niej 10 października br. uczniowie SPdP poznawali historię chleba na zakwasie, dawne sposoby wypieku oraz sprzęt i urządzenia służące do tego celu. Uświadamiali sobie doniosłą rolę chleba w życiu człowieka. Samodzielnie ugniatali ciasto i formowali chleb. Na koniec odbyła się miła degustacja tradycyjnych naturalnych wyrobów Gądeckich. Wycieczka odbyła się w ramach programu prozdrowotnego realizowanego w SPdP "Owoce, warzywa i aktywność fizyczna to zdrowie".

Izabela Maciejewska